Drobné zelené fazolky mungo jsou opravdovým pokladem pro každého, kdo dokáže docenit předností luštěnin. Fazole jsou mezi luštěninami pomyslnou královnou – jsou velice výživné, syté a obsahují vše, co každý z nás vyžaduje ke stavbě tělesných tkání. Je v nich ukryto vydatné množství proteinů, složité sacharidy, dostatek vlákniny, zdravé tuky a celá řada minerálních prvků a vitamínů. Jistě není náhoda, že právě fazole byly ve starověku jednou ze základních potravin, https://www.regionalnipotravina.cz/o-projektu/ že se vyvažovaly zlatem a drahými kovy, že se s nimi čile obchodovalo, a že také posloužily jako vydatná strava pro zápasníky v arénách – gladiátory.

nádoby s fazolovými lusky

Většina druhů fazolí je však stravitelná pouze po tepelné úpravě, v syrovém stavu jsou dokonce slabě jedovaté, a to včetně syrových výhonků mladých rostlinek. Výjimkou jsou pouze dva druhy – drobné fazolky adzuki a mungo. Ty se také využívají ke klíčení a jejich klíčky jsou nesmírně chutné. Jsou především sladké, protože v počáteční fázi růstu mladých rostlinek se tvoří v mladých rostlinkách jednoduché sacharidy. Máte-li zájem si pochutnat na sladkých a šťavnatých klíčcích, musíte mungo klíčení Naklíčeno.cz zkrátit a sklízet klíčky menšího vzrůstu, již po třech až čtyřech dnech. Delší klíčky jsou méně sladké, ale získávají více pikantní příchuť. Záleží tedy na osobních preferencích, zda máte raději chuť sladkou, nebo více hořkou a pálivější.

Výhody živých enzymů

Naklíčené fazolky mungo se dají jíst syrové bez jakékoli úpravy buď samotné, nebo se přidávají do zeleninových salátů a do pomazánek na pečivo. Syrové klíčky obsahují živé enzymy, které jsou pro naše tělo nepostradatelné zvláště v zimě, kdy má organismus vyšší nároky na spotřebu vitamínu C, a kdy se obtížněji potrava tráví. Samozřejmě je možné rostlinky tepelně upravit, ale enzymy se ničí již při teplotě nad 42 stupňů Celsia. Ovšem i bez enzymů si z nich můžete vzít celou řadu důležitých látek a přidávat je např. do polévek a omáček.

červené a bílé fazole

Mohlo by se vám také líbit: