Příroda je nejmocnější léčitel, nabízí nám celou řadu prostředků pro prevenci a léčbu chorob, včetně těch závažných. Dokonce i farmaceutické firmy se opírají o výtažky z různých rostlin, aby je nabízely jako účinnou látku ve formě technologicky přijatelně zpracovaných tablet.

koření s kurkumou

Z medicínského hlediska je vždy podstatné určit správnou diagnózu, řešit příčinu choroby a využít podpůrných látek, které pomohou doplnit organismu dostatek energie k regeneračnímu procesu. Jedním z nejčastějších chorobných stavů je zánět pohybového ústrojí. Ať už se nachází kdekoli a příčina je jakákoli, projevuje se nepříjemnou bolestí a někdy zvýšenou teplotou.

Všechny záněty souvisí s nedostatkem buněčných živin a s nedostatkem prostředků pro regeneraci tkání. Uvést tělo do původního stavu je někdy obtížné a jsou k tomu zapotřebí podpůrné prostředky, které současná medicína označuje jako NSAID (nesteroidní protizánětlivé léky). Jistě dobře znáte ibuprofen, ale tyto léky vykazují i vedlejší účinky. Nejsou pro tělo přirozené.

curcuma macinata

Nedávné vědecké studie zveřejnily informaci, že shodných účinků lze docílit i docela obyčejnou kurkumou. Účinná látka se nazývá kurkumin a úspěšně se aplikuje nejen ve formě prevence, ale i v léčbě různých zánětů kloubů, při zánětlivých procesech zažívacího ústrojí (žaludku, dvanácterníku, tenkého a tlustého střeva) a také na záněty v ústní dutině (dásně, afty apod.) a k odstranění žlutého povlaku na zubní sklovině. Bylo dokonce prokázáno, že kurkuma bělení zubů a léčbu zánětu dásní zvládá lépe než synteticky vyrobené preparáty.

Jak kurkumu konzumovat

Léčivá látka kurkumin je, podobně jako některé vitamíny, rozpustná pouze v tuku. Aby ji tělo dokázalo využít a vstřebat, je ideální přidávat toto chutné a zdravé koření do polévek a omáček s rostlinným olejem, nejlépe lisovaným za studena.

Některé zdroje doporučují kombinovat kurkumu s chilli paprikou nebo s pepřem, tato koření totiž údajně obsahují látky, které zvyšují využitelnost kurkuminu. Výhodou je, že celou řadu pokrmů lze tímto způsobem výborně dochutit, takže neprovádíte nic násilného, ale naopak spojíte příjemné s užitečným.

Mohlo by se vám také líbit: